Fråga 2019/20:1986 Undantag från förmånsbeskattning

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Många anställda inom vården gör just nu stora insatser och uppoffringar för att vårda covid-19-patienter. De gör ett fantastiskt jobb under tuffa omständigheter; ofta är de borta från sina nära och kära under längre perioder för att hinna med. De som sliter i vården just nu förtjänar mer än applåder. De behöver få bättre villkor och rätt förutsättningar för att kunna ta sig till och från jobbet på ett säkert sätt. Samtidigt måste vi fortfarande vidta åtgärder för att minska smittspridningen.

Den 27 maj röstade riksdagen igenom ett tillfälligt borttagande av förmånsbeskattning för fri parkering vid arbetsplatsen. Detta för att anställda inom vården ska kunna ta sig till och från jobbet på ett säkert sätt, utan att riskera trängsel i kollektivtrafiken. Riksdagen var enig i frågan. Samtidigt röstades även ett tillfälligt borttagande av förmånsbeskattning för gåvor, såsom presentkort, till ett värde av upp till 1 000 kronor per anställd igenom. Det är något som ger fler arbetsgivare möjligheten att bidra till det lokala näringslivet och lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset.

Besluten om tillfälligt borttagen förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda är såklart positiva, men mer kan göras för att underlätta för vårdpersonalen. Därför riktades den 27 maj även ett tillkännagivande till regeringen om att snarast möjligt återkomma med ett förslag på hur vårdanställda kan undantas från förmånsbeskattning för fria måltider i anslutning till arbetet samt för transporter till och från arbetet. Några sådana förslag har dock ännu inte lagts fram till riksdagen.

Det är minst sagt anmärkningsvärt att regeringen inte lyckats återkomma i en så viktig och prioriterad fråga på två månader. Inte enbart för att det gått så lång tid utan framför allt med tanke på att det är enkla åtgärder som hade underlättat tillvaron för dem som just nu gör så mycket för oss.

Därför vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser ministern att återkomma till riksdagen med förslag på hur vårdanställda kan undantas från förmånsbeskattning för fria måltider i anslutning till arbetet samt transporter till och från arbetet?