Fråga 2019/20:1980 Resultatskrivelse om Unrwa

av Magdalena Schröder (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Under våren 2020 överlämnade regeringen propositionen Resultatskrivelse om utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer till riksdagen. I resultatskrivelsen beskrevs Sveriges givande till en rad multilaterala organisationer. Resultatskrivelsen rörde åren 2017 och 2018, och under dessa två år har svenska skattebetalare bidragit med 58 miljarder i bistånd till multilaterala organisationer. 

I skrivelsen, under sammanfattningen av temat utbildning, beskrevs att Sverige är en stor givare till flera organisationer, bland annat FN:s hjälporgan för Palestinaflyktingar, Unrwa. När organisationerna sedan en efter en presenterades – organisationernas mål och mandat, Sveriges engagemang i organisationerna och deras verksamhet och resultat – uteslöts organisationen Unrwa, och resultatet av svenskt engagemang i organisationen presenterades således inte. Detta var något som vi moderater reagerade på, och vi efterfrågade i en följdmotion en resultatskrivelse avseende Unrwa.

Unrwa har under de senaste åren skakats av korruptionsskandaler, och flera länder har under perioder fryst biståndet till organisationen. Sverige är en av de största kärnstödsgivarna till Unrwa och lägger under åren 2018–2021 nästan 1,9 miljarder kronor på bistånd till Unrwa. Givet uppmärksamheten som varit kring just Unrwa och att Sverige är en av de största givarna till organisationen borde det ligga i regeringens intresse att redovisa vilket resultat Sveriges engagemang och stora givande har åstadkommit. 

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet och regeringen att återkomma till riksdagen med en resultatskrivelse för Unrwa?