Fråga 2019/20:1975 Munskydd

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Våra nordiska grannländer har under de senaste veckorna infört rekommendationer att bära munskydd på allmänna platser och vid större samlingar där man har svårt att hålla avstånd till varandra.

Under sommaren har vi sett en ökad spridning i Sverige vid olika platser, såsom Visby innerstad under Stockholmsveckan, när semesterfirare samlats på västkusten, vid festligheter, student, bröllop mm, där människor som vanligtvis inte träffar varandra mötts på en begränsad yta och inte hållit avstånd. 

Veckan när detta skrivs startar många skolor, semestern är slut och många tar sig därmed till arbete eller skola efter en längre tids bortavaro. Härmed ökar trycket på kollektivtrafiken, människor möts åter på mindre yta och risken att smitta sprids ökar.

Utöver våra nordiska grannländer har många av världens länder sedan en tid tillbaka gått ut med krav eller rekommendationer för sina medborgare att använda munskydd vid just större sammankomster.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren med anledning av detta är:

 

Avser ministern att införa rekommendation om munskydd i Sverige, vid större sammankomster, såsom kollektivtrafik, för att minimera risken för ökad smittspridning av covid-19?