Fråga 2019/20:1973 Högskoleprovet

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Vi nås av beskedet att högskoleprovet för hösten 2020 ställs in på grund av coronaviruset. I stället planeras två tillfällen under våren 2021. Detta minskar chansen för studenter att med hjälp av högskoleprovet söka till utbildningar med antagning våren 2021.

Med tanke på arbetsmarknadssituationen för våra ungdomar på grund av just corona, med företag som minskat antalet arbetstillfällen i yrken som ofta sysselsätter unga, riskerar vi nu att sätta årskullar av ungdomar och unga vuxna i en mycket mindre fördelaktig situation än nödvändigt. Med än fler som ska skriva provet under våren ökar belastningen vid dessa tillfällen. Samtidigt kan fler komma att söka utbildningar senare än önskvärt och då skapa en puckel av antal sökande till utbildningsplatserna.

I ett läge när arbetsmarknaden är ännu tuffare än vanligt på grund av pandemin borde vi göra allt i vår makt för att få så många ungdomar och unga vuxna som möjligt att söka till utbildningar i stället för att de ska lämnas utanför både dessa och arbete.

Med anledning av detta frågar jag statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minimera skadan av ett inställt prov och avser ministern att arbeta för att ett senarelagt prov under hösten kan genomföras, som kan möjliggöra ansökan till studier vårterminen 2021?