Fråga 2019/20:1971 Kvinnor i gängkriminella miljöer

av Linda Westerlund Snecker (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Intensiva satsningar har gjorts av rättsvårdande myndigheter för att stoppa den gängkriminella utbredningen. Operation Rimfrost har haft viss framgång; bland annat har 535 individer frihetsberövats och en större mängd vapen, sprängämnen och narkotika beslagtagits men skjutningarna har dessvärre inte minskat. Det är ofta unga män med hett temperament och alldeles för enkel tillgång till illegala vapen som skjuter varandra i olika uppgörelser. Men även allmänheten kommer till skada. Detta måste stoppas.

Nu måste fokus breddas för statens insatser. Socialpolitiska åtgärder måste stärkas upp. Skolor, socialtjänst och arbetsmarknad, allt detta är brottsförebyggande och skulle minska risken att fler dras in i kriminalitet. Även om majoriteten av de gängkriminella är unga män förekommer det även kvinnor i dessa miljöer. Kvinnor, särskilt unga kvinnor, är alltid en extra utsatt grupp i samhället. Det är ingen skillnad i den gängkriminella miljön. Kvinnor i gängkriminella miljöer dras in i ung ålder och riskerar att utnyttjas grovt av männen. Kvinnor får till exempel agera narkotikakurirer, gömma vapen och uppge falska alibin. Det förekommer även att kvinnor själva är aktiva och har drivande roller i gängen.

Kriminaliteten kryper ned i åldrarna och unga icke straffmyndiga utnyttjas av kriminella gäng. Tystnadskultur råder och gängets heder är det viktigaste; att prata med polis, skola och socialtjänst straffas av gänget. Unga flickor bildar även egna gäng. För att skapa status används våld, hot och rymningar från familj och sociala insatser. Narkotikahandel och vapenhandel breder ut sig.

Det är en oroande situation att flickor i så pass ung ålder numera organiserar sig, precis som pojkgäng alltid gjort. Kvinnor i gängkriminella miljöer har hittills inte uppmärksammats särskilt mycket av samhället, men de är en tickande bomb som riskerar att explodera om ingenting görs. Dessa kvinnor är i behov av delvis andra åtgärder än männen för att inte dras in i eller för att kunna lämna ett liv i gängkriminalitet. Det behövs ordentliga insatser för att flickor inte ska bli vuxna kriminella kvinnor.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att unga tjejer och kvinnor inte ska dras in i och för att de ska kunna lämna gängkriminella miljöer?