Fråga 2019/20:1955 Handläggningstider hos Pensionsmyndigheten

av Per Schöldberg (C)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Pensionsmyndigheten har under lång tid haft problem med långa handläggningstider för bostadstillägg, enligt myndigheten själv fem månader för nyansökningar och i vissa fall ännu längre.

Jag har blivit kontaktad av gode män som är förtvivlade över utsatta klienter som får vänta mycket länge på pengar som de är berättigade till. I ett fall har en god man arbetat från november 2019 till juni 2020 och det enda besked myndigheten lämnat är: ”Vi har tagit emot din ansökan om bostadstillägg”. Efter ytterligare kontakter med Pensionsmyndigheten så fick den gode mannen beskedet att det kommer att vara tolv månaders handläggningstid.

Ofta är det ju en hyreshöjning som medför att den sökande kan vara berättigad till högre tillägg. Människor med bostadstillägg har per definition små ekonomiska ramar och är därför i direkt behov av berättigade bidrag.

Jag konstaterar att det är orimligt med årslånga handläggningstider för relativt enkla ärenden för utsatta människor. Det borde inte ta mer än någon månad att få fram beslut.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad gör statsrådet för att människor i stort behov av sina berättigade bostadstillägg ska få dem inom rimlig tid?