Fråga 2019/20:1922 Fusk och övergrepp vid presidentvalet i Belarus

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Presidentval genomfördes söndagen den 9 augusti i år i Belarus. Det finns massivt med vittnesmål om hur demokrater och oppositionella motarbetats samt hur andra kandidater än den sittande presidenten haft svårt att genomföra sina kampanjer. Trots aktiva försök från myndigheterna att stoppa och förhindra har tiotusentals medborgare på olika sätt visat sin vilja att stå på det öppna samhällets sida. I likhet med tidigare genomförda val i Belarus har också demonstrationer och andra meningsyttringar som följt på fusket resulterat i sammandrabbningar, våld och gripanden.

Belarus har under senare år försökt markera något slags oberoende gentemot Ryssland, och från EU:s och enskilda medlemsstaters sida har visats intresse att försöka normalisera förbindelserna med landet. Utrikesminister Ann Linde var själv tillsammans med sin kollega från Finland på besök i huvudstaden Minsk så sent som förra året. Det finns all anledning för omvärlden att markera mot själva valfusket och övergrepp mot mänskliga fri- och rättigheter både före och efter söndagen den 9 augusti.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att Sverige ska agera, ensamt och tillsammans med andra, för att markera mot fusket och övergreppen i samband med presidentvalet 9 augusti och därmed tydliggöra att den kurs Belarus under sin president slagit in på omöjliggör en på alla sätt normal relation med EU?