Fråga 2019/20:1921 Sveriges stöd till Libanon

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Libanon som stat plågas svårt av den fruktansvärda explosionen i Beiruts hamn för en tid sedan. Initialt talades det om över hundra döda och tusentals skadade. Uppgifter i medierna gör nu gällande att över 300 000 personer på olika sätt kan vara drabbade och påverkade av det inträffade.

Helt naturligt har en hel omvärld markerat vilja och intresse att bidra med akut hjälp. Söndagen den 9 augusti genomfördes en internationell givarkonferens i vilken även statsminister Stefan Löfven deltog. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har utlovat stöd. Och statsrådet Peter Eriksson twittrade själv den 6 augusti: ”Sverige satsar nu via Sida 4,8 miljoner till Röda Korset för insatser direkt till ambulanser och sjukvårdsinsatser”.

För 2020 uppgår utgiftsområde 7 i statsbudgeten (Internationellt bistånd) till 46 miljarder kronor. De summor som nu presenterats från svensk sida i akut hjälp och stöd till en starkt behövande nation kan ju i sammanhanget anses en smula blygsamma.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har statsrådet och regeringen för avsikt att ge en samlad bild av det stöd och de ekonomiska nivåer Sverige är villigt att stödja Libanon med som akut hjälp till följd av den tragiska explosionen i Beiruts hamn och den svåra skada nationen därmed tillfogats?