Fråga 2019/20:1918 Samhällsekonomiska konsekvenser av brottsligheten

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I stort sett dagligen drabbas Sverige av mycket grova brott. I parallellsamhällen frodas organiserad brottslighet och klansystem.

I vardagen upplever människor stor otrygghet när gängen gör anspråk på hela stadsdelar och rena avrättningar sker på öppen gata. Otryggheten påverkas också av rån, inbrott och annan kriminalitet. Mest drabbade är de som utsätts för brotten. Men även vänner, familj och hela det kringliggande samhället drabbas hårt.

Vid sidan av det personliga lidandet drabbas också ekonomin av brottsligheten. De direkta kostnaderna för rättsväsen, polis och fängelseplatser är kända, men de indirekta kostnaderna riskerar att vara ännu större.

När brottsligheten kopplar grepp om hela stadsdelar försvåras eller omöjliggörs ett lokalt näringsliv. Investeringar riskerar att utebli när otryggheten är stor. För varje människa som drabbas av brott och för varje barn som rekryteras till organiserad brottslighet riskerar samhället gå miste om arbetsinsatser och belastas med kostnader för till exempel vård och socialtjänst.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Hur höga uppskattar ministern att de samhällsekonomiska kostnaderna för brottsligheten är och vilka offentligfinansiella konsekvenser uppskattar ministern att den få, och hur det påverkar ministerns avsikt att utreda frågorna ytterligare?