Fråga 2019/20:1907 Människorättsaktivister som fängslats i Egypten

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Människorättsaktivisten Alaa Abdel Fatah fängslades i september 2019. Den 22 juni 2020 väntade hans syster Sanaa Seif, deras mor och syster utanför fängelsekomplexet Tora i Egypten för att få ett brev från honom. Där misshandlades och rånades de av en grupp kvinnor beväpnade med pinnar, alltmedan säkerhetsstyrkorna stod och såg på. Dagen efter det fängslades även Sanaa Seif och har sedan dess suttit fängslad. Hon anklagas för att ha spridit falska nyheter och missbrukat sociala medier. Sanaa Seif och hennes familj har i flera år drabbats av trakasserier och hot för att de står upp för de mänskliga rättigheterna.

I ett öppet brev uppmanar nu flera Hollywoodstjärnor och författare Egypten att frige ett antal politiska fångar – däribland den politiska aktivisten Sanaa Seif. Brevet är undertecknat av mer än 300 personer. Bland dem finns skådespelarna Donald Glover och Maggie Gyllenhaal, författarna Noam Chomsky och Nobelpristagaren J.M. Coetzee samt även organisationer som Amnesty och Human Rights Watch.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka initiativ har ministern tagit eller planerar att vidta för att hjälpa dem som fängslats för att fredligt ha utövat sina rättigheter i Egypten?