Fråga 2019/20:1897 Konsumenters rätt till återbetalning av förbetalda resor

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Enligt paketreselagen har en resenär rätt till återbetalning av hela resans pris inom 14 dagar om en paketresa ställs in eller om resenären avbokar på grund av extraordinära händelser på resmålet, vilket anses föreligga när Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till resmålet. I dagsläget avråder UD från resor till många platser, vilket försätter svenska researrangörer i en situation som paketreselagen inte är anpassad för. Problemet för svenska researrangörer är helt enkelt att man på mycket kort tid blivit återbetalningsskyldig för i stort sett alla resor gentemot de svenska konsumenter som till följd av covid-19 inte har möjlighet att genomföra resorna. Arn har i ett vägledande beslut konstaterat att rätt till återbetalning föreligger.

Förhållandet att svenska researrangörer nu står utan intäkter samtidigt som man möts av mycket stora återbetalningskrav till följd av paketreselagens utformning kommer i ett mycket stort antal fall att leda till att researrangörerna hamnar på obestånd och tvingas i konkurs.

Branschföreningen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) har presenterat ett förslag om en stödfond ur vilken återbetalning av resor som ställts in vid extraordinära omständigheter kan ske. Motsvarande lösningar finns redan, eller genomförs nu, i flera av våra grannländer. Enligt förslaget är fonden självfinansierande på 20 års sikt eftersom branschen avser att finansiera fonden genom en extra avgift på paketresor framgent.

I en tidigare fråga till konsumentministern har hänvisats till ett uppdrag till Kammarkollegiet, som ska upplysa svenska konsumenter om möjlighet till presentkort i stället för återbetalning av resor. Många resebyråer signalerar nu att de inte får återbetalning från flygbolagen – bland annat SAS – vilket sätter dem i en närmast omöjlig situation. De är skyldiga att återbetala resan till konsumenten, men de får inte ersättning från flygbolag som SAS.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad tänker statsrådet vidta för åtgärder på kort och lång sikt för att säkerställa såväl resebyråernas överlevnad som konsumenternas rätt till återbetalning av resor?