av Camilla Waltersson Grönvall (M)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Var tionde minut får en människa i Sverige det omvälvande beskedet att han eller hon har cancer. Bara den som själv har fått cancer kan nog fullt ut relatera till de starka känslor av oro och ångest, hopp och tvivel som infinner sig. Moderaterna driver frågan om att Sverige brett i samarbete med alla relevanta aktörer inom svensk cancervård ska ta fram och genomföra en ny uppdaterad nationell cancerstrategi.
Det finns områden inom cancervården där behoven av nationell samordning är omfattande för att säkerställa jämlik vård för patienten. Det handlar om väntetider, vårdkvalitet, psykosocialt stöd till barn och vuxna som drabbats av cancer och till deras anhöriga, kompetensförsörjning, jämlik tillgång till nya mer kraftfulla cancerläkemedel, kvalificerad eftervård, rehabilitering samt cancerscreening.
Under de senaste fyra åren har vårdköerna i Sverige fördubblats, och köernas längd skiljer sig stort beroende på vilken region du befinner dig i. Enligt Regionala cancercentrum i samverkan får i dag till exempel många prostatacancerpatienter vänta alldeles för länge på operation. Moderaterna kräver att arbetet med att förkorta köerna inom cancervården och processen med att utveckla de standardiserade vårdförloppen inom cancervården och uppföljning och utvärdering av dessa förstärks och intensifieras. Moderaterna prioriterar satsningar på att ta bort köerna inom cancervården.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Vad är bakgrunden till att ministern menar att den nationella cancerstrategin enbart ska uppdateras genom årliga överenskommelser mellan regeringen och SKL?