Fråga 2019/20:1872 Kurdiska barns rättigheter till sitt modersmål

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Människorättsaktivisten och språkläraren Zahra Mohammadi arresterades i maj i år. Zahra Mohammadi hade länge arbetat för organisationen Nojins kulturella sällskap. Hennes brott var att hon där undervisat barn i det kurdiska språket. För detta dömdes hon nu till tio års fängelse. Hon dömdes till ett års fängelse för varje år hon undervisat i kurdiska.

Under de tio år som Zahra Mohammadi undervisat har hennes arbete skett öppet och varit välkänt av myndigheterna.

I den iranska grundlagen kap. 2 artikel 15 står det emellertid att läsa att det vid sidan av det persiska språket, som är det officiella myndighetsspråket i landet, är tillåtet att använda lokala och etniska språk i tidningar och medier och vid undervisning i minoriteternas litteratur. Vad det handlat om nu är alltså inte att hennes undervisning varit olaglig. Islamiska regimens domstolar verkar inte fatta beslut utifrån vad den iranska grundlagen säger. Rätten till ett eget modersmål är en grundläggande rättighet. Eftersom domen mot Zahra Mohammad alltså strider mot landets egen grundlag måste den ogiltigförklaras och Zahra Mohammad omedelbart försättas på fri fot.

FN:s speciella rapportörer uttryckte 2019 stor oro när de fick kännedom om fängslandet av Zahra Mohammadi och att man ”kriminaliserat” en handling utan att detta har sin grund i någon lag utan är ett rent påhitt av domstolen i Sanandaj.

Att döma en ung kvinnlig lärare för att hon undervisat barn i det kurdiska språket, vilket är deras modersmål, till tio års fängelse är ett brott mot både FN:s konvention om mänskliga rättigheter och iransk grundlag, och en i det närmaste ofattbar grymhet. Efter vad vi erfarit genom åren är det som drabbat Zahra Mohammadi inte ett enstaka fall när det gäller kvinnors och minoriteters rättsosäkerhet när de släpas inför rätta i Iran.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att i EU och FN driva frågan om Zahras frigivning och frågan om kurdernas och andra minoriteters grundläggande rättigheter och kvinnors rättigheter för att förmå den iranska regimen att se till att justitiemord som i fallet Zahra Mohammadi inte inträffar?