Fråga 2019/20:1868 Hantering av hemliga uppgifter

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Efter att Säkerhetspolisen genomfört en inventering av arbetet med säkerhetsklassad information visar det sig att svenska myndigheter och kommuner har allvarliga brister.

Frågan är naturligtvis känslig, men det är tveklöst ett växande problem i takt med att stora internationella aktörer blir alltmer intresserade av att spionera på vårt land. Utländskt spionage sker ständigt, och antalet aktiviteter för att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter från Sverige ökar. Inte minst till följd av dagens teknikutveckling gör det oss extra sårbara.

Vid genomgången visade det sig dessutom att bristerna i arbetet med säkerhetsskyddsanalys och säkerhetsskyddade upphandlingar var extra tydliga. Mot bakgrund av historien kring it-skandalen på Transportstyrelsen kunde man ha förväntat sig att arbetet blivit bättre, men i stället ser vi att myndigheterna fortfarande inte gör tillräckliga analyser av det egna säkerhetsarbetet.

Säkerhetspolisen har efter inventeringen varit tydlig med att ett antal verksamheter definitivt måste förbättra sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att säkerställa att kommuner, myndigheter och eventuella andra samhällsviktiga aktörer lever upp till de säkerhetskrav som finns rörande exempelvis hemliga uppgifter?