Fråga 2019/20:1858 Turkiets kopplingar till olika terrororganisationer

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 7 juli 2020 fick jag svar av statsrådet Ann Linde på min fråga kring Turkiets kopplingar till olika terrororganisationer. Min fråga till statsrådet var om hon avser att lyfta fram Turkiets eventuella kopplingar till sådana terrorgrupper som Daish.

Jag frågade inget om de brutala och fruktansvärda övergrepp som Daish begått. Dessa är vi alla väl medvetna om. Ej heller frågade jag om det svenska engagemanget i EU och FN för tydliga ställningstaganden och åtgärder mot Daishs handlingar och för att de ansvariga ställs till svars. Min fråga rörde sig enbart om Sveriges regerings och statsrådets agerande kring Turkiets kopplingar till olika terrororganisationer. Det enda som statsrådet nämner om Turkiet är att Sverige ingår, liksom Turkiet, i den globala koalitionen mot Daish. Återigen så var detta inget svar på min fråga.

Sveriges regering påstår sig vara en regering som vill arbeta för de mänskliga rättigheterna och bekämpa terrorism. Därför anser jag att det är anmärkningsvärt att statsrådet samt regeringen inte tar ställning mot Turkiets kopplingar till olika terrororganisationer.

Med anledning av ovanstående vill jag återigen fråga utrikesminister Ann Linde följande:


Ämnar ministern och den svenska regeringen ta ställning mot Turkiets kopplingar till olika terrororganisationer och i så fall på vilket sätt?