Fråga 2019/20:1857 Mänskliga rättigheter i Turkiet

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 3 juli föll domen mot de så kallade ”Istanbul 11” som misstänkts för terrorbrott i Turkiet. Det rör sig om elva personer (nio människorättsförsvarare och två internationella experter) som greps sommaren 2017 vid ett möte om digital säkerhet på ön Büyükada i Marmarasjön.

Turkiet anklagade de misstänkta för att ha planerat en statskupp vilket samtliga åtalade hela tiden har nekat till. Amnesty kallar anklagelserna för absurda. I ett pressmeddelande säger Amnestys nytillträdde Europachef Nils Muižnieks: "Allt annat än ett frikännande av de elva skulle sända en ilning längs ryggraden hos dem som tror på fredlig civilsamhällelig aktivism".

År 2017 skrev bland andra Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo ett öppet brev: "När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara" till stöd för de elva anklagade. Bland de anklagade finns två tidigare högt uppsatta Amnestychefer och den svenske it-konsulten Ali Gharavi. Ali Gharavi frikändes, men flera andra fick fängelsestraff. Det sägs att syftet med åtalet varit att tysta de anklagade och skicka ett meddelande till resten av samhället: Kämpa för mänskliga rättigheter och säg sanningen på egen risk.

Tyvärr är detta inget ovanligt fall utan något som sker ofta i Turkiet. Den turkiska regimen begår brott mot mänskliga rättigheter samtidigt som den falskeligen beskyller demokratiska organisationer som försvarar mänskliga rättigheter för att vara terrorister.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:


Vad ämnar ministern göra för att hindra att liknande fall fortsätter att ske?