Fråga 2019/20:1849 Nekad hemtjänst för sommarboende äldre

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Till följd av coronapandemin har hemtjänstverksamheten i en lång rad kommuner blivit mycket hårt belastad, vilket dels har att göra med ett ökat vårdbehov, dels med ökad sjukfrånvaro och högre vårdkrav. Av den anledningen har också en riksdagsmajoritet velat göra en tillfällig ändring av socialtjänstlagen för att kunna neka tillfälligt boende hemtjänst. Regeringen har dock varit tydlig med sitt besked: Sveriges sommarkommuner får inte neka fritidsgäster hemtjänst. Några åtgärder från regeringen för att säkerställa att kommuner klarar detta åtagande har dock inte presenterats alls.

I en kommentar till Nacka Värmdö Posten säger socialminister Lena Hallengren (S) att hon hoppas att kommunerna själva genom dialog kan lösa frågan om hemtjänst åt sommarboende. Mot bakgrund av att regeringen dock fattat ett beslut som är svårt för kommunerna att klara av blir det oerhört märkligt om regeringen då inte på något sätt bistår kommunerna att lösa den svåra situationen.

Just på grund av regeringens uteblivna stöd har flera kommuner ändå valt att neka hemtjänst, i strid mot socialtjänstlagen, och de får stöd för detta agerande från arbetsgivarorganisationen SKR. SKR har till följd av de problem de sett under våren valt att i strid mot regeringens vilja begära en tillfällig ändring av lagstiftningen. Organisationen vägleder aktivt hemkommuner att inte bevilja sina invånare hemtjänst i de sommarkommuner som inte anses ha möjlighet att erbjuda det.

Socialminister Lena Hallengren (S) har varit mycket sparsam med sina kommentarer kring detta i medierna.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att kommunerna kan erbjuda hemtjänst till tillfälliga besökare, eller menar ministern att enskilda äldre ska behöva strida för att få hemtjänst som de enligt lag har rätt till, och hur ser ministern på att SKR rekommenderar kommuner att neka hemtjänst?