Fråga 2019/20:1847 Falungong och sanktioner mot Kina

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Måndagen den 20 juli var det 21 år sedan den kinesiska regeringen påbörjade sin systematiska och brutala kampanj för att utplåna den spirituella rörelsen falungong. Sedan dess har miljontals falungongutövare arresterats, fängslats, torterats och till och med dödats.

Tack vare två kanadensiska parlamentsledamöter har undertecknad samt nästan 600 parlamentariker från hela världen skrivit under ett upprop med krav på de kinesiska myndigheterna att förföljelserna ska upphöra. I Sverige har personer från samtliga partier, utom regeringspartiet Socialdemokraterna, valt att skriva under varför enigheten kring vilket fruktansvärt agerande vi ser från de kinesiska myndigheterna lär vara utbredd.

Det är naturligtvis inte realistiskt att tro att den kinesiska kommunistregimen skulle sluta med hemskheter som dessa för att parlamentariker eller privatpersoner skriver på ett upprop. Däremot visar uppropet att många är väl medvetna om vad som sker i Kina, så även inom politiken. Vad som då kan löna sig är om det internationella samfundet enades för att ställa krav på Kina. Detta är fullt möjligt genom exempelvis ekonomiska sanktioner.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Lindes svar på följande fråga:

 

Hur ser ministern på användandet av sanktioner mot Kina i syfte att förhindra förtryck mot exempelvis personer tillhörande falungong, och avser ministern att lyfta detta i internationella sammanhang?