Fråga 2019/20:1845 Utflaggning av fartyg

av Markus Wiechel (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Utflaggning av svenska fartyg har till följd av olika konkurrensfördelar i andra länder varit en aktuell fråga under en längre tid, och detta har dessutom slagit hårt mot Sverige.

Till följd av rådande pandemi ser vi tyvärr hur utflaggningen kan öka, och när så sker finns en stor risk att det permanentas enligt flertalet experter på området. Att regeringen har presenterat regelförenklingar som en förlängning av giltighetstiden för sjömäns intyg och fartygs certifikat kommer inte på något sätt att förhindra en omfattande utflaggning.

Ett av företagen som kan flagga ut är Tallink Silja vars vd öppet sagt att den finska regeringen varit mer företagarvänlig i sina åtgärder under pandemin. Företaget har precis som andra valt att analysera olika länders strategier, varför Sverige av flera skäl kan hamna långt ned på listan.

De olika rederierna är naturligtvis måna om sina intäkter, inte minst då börsnoterade bolag kräver värde till aktieägarna för att de över huvud taget ska fungera. När Sverige inte kan erbjuda villkor som gör det lönsamt slår det också mot vårt land. Ett annat problem för Sverige är den bild som större delen av världen har fått till följd av den påstådda svenska strategin mot covid-19. Vi tjänar varken på att vara världsledare i andel dödsfall eller på den nonchalans som svenska regeringen visat under pandemin. Det kommer att ta tid att bygga upp förtroendet, men detta gör det än viktigare att öka lönsamheten för fartyg att vara svenskflaggade.

Mot bakgrund av ovanstående önskas infrastrukturminister Tomas Eneroths svar på följande fråga:

 

Vad avser ministern att göra för att förhindra utflaggning av fartyg under pandemin, och vilka åtgärder kan permanentas i syfte att också säkerställa den svenska konkurrenskraften för sjöfarten på lång sikt?