Fråga 2019/20:1826 Dödshjälp

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den gotländske överläkaren Staffan Bergström har nu anmält sig själv till polisen efter att ha bistått en svårt lidande man med att avsluta sitt liv. Syftet med anmälan var att pröva lagen, vilken inte prövats tidigare i något liknande fall.

Bakgrunden till detta var att Bergström kände sympati för en svårt sjuk man som befann sig i slutskedet av muskelsjukdomen ALS. ALS är en fruktansvärd sjukdom som innebär att musklerna förtvinar och att man till slut kvävs till döds. I det aktuella fallet var det klart att den ALS-drabbade mannen önskade få hjälp att avsluta livet omgiven av sin familj innan den allra mest plågsamma kampen mot döden började. Eftersom det inte är möjligt att få hjälp med detta i Sverige hade han valt att boka tid på en dödshjälpsklinik i Schweiz, men till följd av rådande pandemi gick resan inte att genomföra.

Av hänsyn till mannens vilja valde Bergström att skriva ut ett preparat till honom, fullt medveten om att samma preparat används vid den aktuella kliniken i Schweiz. En tillräckligt stor dos av detta skulle lugnt avsluta livet för mannen som precis som planerat också tog preparatet omgiven av sin familj. Han somnade in lugnt och smärtfritt.

Vad som vi nu har att vänta är domstolens beslut om Bergströms gärning. Han hotas av olika straff, alltifrån förlorad läkarlicens till att dömas för dråp eller till och med medhjälp till mord. Han vill dock att detta ska prövas, just för att det är oklart om det verkligen är straffbart att genom passiv dödshjälp respektera en svårt sjuk och lidande persons sista önskan och yttersta vilja.

Det ovanstående är ett enskilt exempel, men det finns fler intressanta fall att ta del av som lyfter vikten av att denna fråga utreds. Innan det finns en dom är det dock intressant att få reda på vad regeringens intention med nuvarande lagstiftning är.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Var menar ministern att gränsen för dödshjälp går, och kan vi förvänta oss ett förtydligande i lagstiftningen rörande dödshjälp?