Fråga 2019/20:1823 Världsarvet Hagia Sofia

av Boriana Åberg (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Nyheten om att Turkiets president Erdoğan har undertecknat ett domstolsbeslut om att omvandla världsarvet Hagia Sofia till en muslimsk helgedom har med rätta upprört den kristna världen och alla som anser att det är fel att våldföra sig på historien. Respekt för kulturhistoriska monument är en av grunderna för ett civiliserat och demokratiskt samhälle. 

Hagia Sofia, den heliga vishetens kyrka, uppfördes 532–537 under kejsare Justinianus. Den blev centralhelgedom i den östra delen av det romerska riket och var också det mest betydelsefulla verket inom den bysantinska arkitekturen. År 1453, då osmanerna invaderade Konstantinopel, konverterade Sultan Mehmet II kyrkan till en moské. Kyrkklockorna togs bort och minareter byggdes till, de kristna mosaikerna täckes över eller ersattes med islamisk kalligrafi.  År 1934 sekulariserades Hagia Sofia under Kemal Atatürk och blev ett museum.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att verka för en omprövning av beslutet att konvertera detta betydelsefulla kulturella och historiska monument?