Fråga 2019/20:1814 Kontrollbesiktning

av Anders Åkesson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

EU:s så kallade omnibuspaket, som innehåller tillfälliga lättnader med anledning av covid-19 rörande certifikat, licenser med mera inom transportområdet, har syftat till att underlätta för länder som av olika skäl har hanterat pandemin, bland annat genom att införa möjligheter att undanta fordon från kontrollbesiktning.  Medlemsländerna har kunnat välja om de vill tillämpa förordningen om undantag för kontrollbesiktning eller inte. Vad gäller periodisk kontrollbesiktning av fordon så har drygt 20 av EU:s medlemsländer valt att inte tillämpa förordningen. 

Sverige valde att tillämpa möjligheten att undanta fordon från kontrollbesiktning, och en konsekvens av detta är att det så här långt finns ett mycket stort antal fordon i det svenska vägsystemet som inte är kontrollbesiktigade inom i normala fall fastställd tid. Enligt VTR kan det som ett ”worst case” leda till att över 760 000 lätta och 33 000 tunga fordon framförs utan gällande kontrollbesiktning, vilket innan undantaget hade lett till omedelbart körförbud. Det stora antalet fordon är allvarligt i sig men det är särskilt allvarligt när det gäller tunga fordon. Den senaste statistiken (mars 2020) från Transportstyrelsen visar att drygt 40 procent av de tunga fordon som besiktigades underkändes. Ofta sker dessa underkännanden på grund av fel som är trafiksäkerhetsrelaterade.

Om vi blickar framåt kan EU:s medlemsländer innan den 1 augusti ansöka om en förlängning av förordningens undantagsbestämmelser. En absolut övervägande del av EU:s länder har redan från början valt att inte nyttja detta undantag, nämligen Finland, Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Irland, Polen, Grekland, Rumänien, Luxemburg, Bulgarien, Malta, Kroatien, Slovakien, Ungern, Tyskland, Danmark, Belgien och Slovenien.

De av EU:s medlemsländer som valde att nyttja möjligheten till undantag från fordonsbesiktning är Italien, Portugal, Österrike, Tjeckien, Cypern och Sverige.

Syftet med EU:s omnibuspaket var att underlätta på olika områden, till exempel genom undantag från fordonsbesiktning i länder där detta blivit omöjligt på grund av coronapandemin. I Sverige har det alltid varit möjligt att genomföra kontrollbesiktning av fordon på ett smittsäkert sätt, och besiktningsverksamheten har fungerat väl ur ett tillgänglighetsperspektiv samtidigt som smittspridningsriskerna har minimerats.

Frågan är nu hur Sverige väljer att agera.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att avstå från att söka en förlängd tillämpning för Sverige av ovan nämnda förordning vad gäller periodisk kontrollbesiktning och på så sätt kunna återta det trafiksäkerhetsarbete som kontrollbesiktningen innebär?