Fråga 2019/20:1811 Coronakrisens effekter på gränskommuner

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Gränsen mellan Norge och Sverige har under många år minskat i betydelse. Gränshinder har undanröjts, och infrastrukturen mellan länderna förbättrats genom till exempel den nya Svinesundsbron och utbyggnaden av E6:an i övrigt. Detta har bidragit till att gränsöverskridande arbetsmarknader har skapats och att goda och nära relationer blivit ännu bättre

I och med coronapandemin har dock den norsk-svenska gränsen blivit brutalt tydlig. Varutransporter har förvisso även fortsatt kunna ske över gränsen liksom arbetspendling men för resande i övrigt har Norge i princip haft en stängd gräns mot Sverige sedan i mars.

Den stängda gränsen har fått mycket allvarliga konsekvenser för människor och företag i gränsbygderna. Handelscentrum såsom i Nordby och Charlottenberg är i det närmaste helt tomma på kunder. Gästhamnar, hotell och restauranger i till exempel norra Bohuslän och Dalsland slåss för sin överlevnad då de annars så många norska kunderna helt uteblir. I exempelvis Strömstad har handeln tappat uppemot 95 procent av sin försäljning, och 30–40 procent av den arbetsföra befolkningen är antingen varslad eller korttidspermitterad.

Beslutet att hålla gränsen mot Sverige stängd är den norska regeringens, men för rådande situation bär också den svenska regeringen ett stort ansvar. Hade Sverige haft en lägre smittspridning hade gränsen kunnat öppnats för länge sedan. Regeringen bär också ansvaret för att man i diskussionerna med den norska regeringen inte lyckats förhandla fram delregionala lösningar.

I undertecknats hemregion Västra Götaland skiljer sig smittspridningen åt kraftigt. I Göteborg är den mångdubbelt högre än vad den är i regionens norra delar i gränskommunerna mot Norge. Den svenska regeringen bör intensifiera arbetet med att få till delregionala lösningar så att gränsen mot gränskommunerna skyndsamt kan öppnas. Vidare bör regeringen se över hur kommuner som är särskilt hårt ekonomiskt drabbade av coronakrisen, såsom kommunerna i nordvästra Västra Götaland, kan stödjas. Det är undertecknads bestämda uppfattning att det är orimligt att invånarna och företagen i kommuner som Strömstad, Tanum och Dals-Ed som ska betala priset för att Sverige som land misslyckats med att hålla nere smittspridningen av och dödstalen i covid-19.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad har statsrådet gjort och avser att göra för att förmå Norge att öppna gränsen mot de svenska gränskommunerna?