Fråga 2019/20:1792 En ökning av antalet anmälda vårdskador

av Margareta Cederfelt (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

År 2019 gjordes omkring 17 900 anmälningar om vårdskador, vilket är en ökning med ca 1 000 anmälningar jämfört med under 2018.

Ökningen kan naturligtvis ha flera orsaker, dels att antalet boende i Sverige är fler än tidigare, dels att benägenheten att anmäla ökat, men det kan också bero på att antalet vårdskador ökat.

Variationerna i antalet anmälningar är stora. I Kalmar län är det 139 anmälningar per 100 000 invånare och i Västerbotten 289. Det finns antaganden om att regioner med universitetssjukhus skulle ha ett högre antal anmälningar. Detta stämmer inte heller fullt ut då Stockholm tillhör de fem regioner med lägst antal anmälningar. Vidare sägs det av Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag att överbeläggningar inte heller kan förklara ökningen av antalet anmälningar.

Bakom varje vårdskada döljer sig en patient som anser sig ha utsatts för en skada. Att 17 900 anmälningar gjordes 2019 är illavarslande och bör föranleda åtgärder för att öka patientsäkerheten. Att antalet vårdskador ökar är en signal om att arbetet med patientsäkerhet i vården behöver förbättras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att vården ska bli säkrare?