Fråga 2019/20:1767 Polisens antagningskrav för individer med neuropsykiatriska diagnoser

av Clara Aranda (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Vi har i dag en problematisk brist på poliser, och väldigt många inom yrkesgruppen har valt att lämna sin tjänst eller avväger att göra det. Enligt Polisförbundet beror detta främst på låga löner och dåliga arbetsvillkor. Samtidigt är det få personer med rätt kvalifikationer som söker sig till polisutbildningen, vilket inneburit att många utbildningsplatser har stått tomma flera terminer i rad. Detta är väldigt bekymmersamt eftersom det behövs fler poliser i Sverige.

På polisens hemsida kan man ta del av befintliga antagningskrav och mer ingående förklaringar till dessa. För personer med en neuropsykiatrisk diagnos, exempelvis adhd, är det enligt de uppgifter som framgår omöjligt att utbilda sig till polis. Det innebär att personer med en neuropsykiatrisk diagnos blir bortsorterade direkt utan någon individuell bedömning.  I våra nordiska grannländer Norge och Finland har man inte motsvarande restriktioner. Samma sak gäller Spanien, Storbritannien och USA. I dessa länder är man välkommen att söka till utbildningen även om man har diagnosen adhd.

De tester som föregår en antagning till Polishögskolan är omfattande. Samtliga sökande testas noga och genomgående för att utreda lämplighet. Polismyndigheten har dock i dagsläget inga ambitioner att göra särskilda individuella bedömningar av personer med en neuropsykiatrisk diagnos. Enligt myndigheten ska polisen spegla samhället och också ta till vara på den kompetens som mångfald tillför, samtidigt exkluderas alla individer som har en neuropsykiatrisk diagnos, utan evidens för att dessa personer inte skulle klara av polisyrket. I en tid där utbildningsplatser står tomma och vi har polisbrist måste det finnas faktagrundade argument. Polismyndighetens kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska givetvis baseras på vetenskap, vilket också borde säkerställas.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att befintliga regler vad det gäller antagningskrav till Polishögskolan för personer med en neuropsykiatrisk diagnos ska ses över?