Fråga 2019/20:1759 Brister i järnvägsunderhållet

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under vecka 27 inträffade ett flertal stora störningar i tågtrafiken runt om i landet. Mellan Malmö och Lund körde ett Öresundståg in i en så kallad kontaktledningsbrygga, vilket innebar stora störningar i tågtrafiken under flera dygn. Vid Stockholm City inträffade ett så kallat signalfel vilket stoppade pendeltågstrafiken, och detta sker i ett läge där all tågtrafik mellan Stockholms central och Södra station i Stockholm är avstängd på grund av underhållsarbete. På Västra stambanan vid Töreboda försenas ett banunderhåll kraftigt då Trafikverket inhandlat undermålig cement!

Dessa tre händelser fick stora konsekvenser på tågtrafiken med inställda och försenade tåg. Omledning av tåg och stora inköp av busstransporter blev också konsekvensen vid det försenade banarbetet vid Töreboda. Den stora förseningen vid broarbetet på Västra stambanan berodde på inköp av undermålig cement! Detta är mycket märkligt, och den fråga som omedelbart uppstår är: Hur är det ens möjligt? Säkerställs inte kvaliteten i samband med uppköp?

De tre stora händelser som inträffade under vecka 27 visar med tydlighet att underhållet på det svenska järnvägsnätet är kraftigt eftersatt, men det visar också på brister i rutiner för upphandling av material. Brister som sammantaget skapar stora och onödiga störningar i den så viktiga tågtrafiken.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att störningar i järnvägstrafiken liknande dem under vecka 27 minimeras?