Fråga 2019/20:1752 Svenska Magnitskijsanktioner

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Land efter land har valt att införa en så kallade Magnitskijlagstiftning i syfte att genom sanktioner förhindra brott mot mänskliga rättigheter. Så sent som 2019 uppmanade Europarådets parlamentariska församling samtliga medlemsländer att införa detta, en uppmaning med kompakt stöd från hela den svenska delegationen bestående av ledamöter från S, M, SD och V. Även Europaparlamentet har uppmanat medlemsländerna att införa detta. Under våren 2020 såg vi likaså hur riksdagen, genom ett tillkännagivande, klart visade att den här typen av sanktioner skulle välkomnas, varför regeringen uppmanades att verka för en EU-gemensam lagstiftning.

Olika varianter av en Magnitskijlag har antagits av ett flertal länder, och det är till följd av detta och den långa byråkratiska process det skulle kräva svårt att rakt av införa en EU-gemensam lagstiftning. Vidare är det tydligt att en EU-gemensam lagstiftning mött motstånd just för att vissa medlemsländer inte vill stöta sig med Ryssland, som ju skulle drabbas negativt av sanktionerna.

Det är som bekant inte helt enkelt att förhindra brott mot mänskliga rättigheter i länder med en stor avsaknad av ett väl fungerande rättssamhälle eller demokratiska institutioner. Det finns dock sätt att minska risken för korruption eller brott mot mänskliga fri- och rättigheter, och detta är ett område som bör vara högt prioriterat av den svenska regeringen, inte minst efter de senare årens avslöjanden om penningtvätt i svenska banker.

Riktade Magnitskijsanktioner anses vara mycket effektiva just eftersom de straffar det fåtal personer som bär ansvaret för vissa brott samtidigt som vanliga medborgare inte drabbas. Lagstiftningen kan även verka preventivt just för att en sanktion mot en enskild blir särskilt kännbar. På så sätt avskräcks korrumperade personer från att agera rättsvidrigt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern verka för att regeringen ska följa det beslut som bland annat den svenska Europarådsdelegationen tagit beträffande införandet av Magnitskijsanktioner eller avser ministern att arbeta vidare med frågan på något annat sätt?