Fråga 2019/20:1736 Besiktning av Sveriges skyttebanor

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

På en skriftlig fråga från mig (fråga 2018/19:526) svarade ministern bland annat följande:

”Enligt bestämmelser i ordningslagen får skjutbanor som inte hör till Försvarsmakten användas endast efter tillstånd av Polismyndigheten. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om utförande och besiktning av skjutbanor. Polismyndigheten har av regeringen bemyndigats att meddela föreskrifter om bl.a. utförande och besiktning av skjutbanor”.

Polisen arbete har nu tydligen kommit igång, men ett problem har uppstått med att polisen bland annat har behövt en lång inställelsetid (cirka en månad), och om inte besiktningen hinner göras i tid så hotas nu jaktskyttebanor av stängning enligt en artikel i Jakt och Jägare.

Polisen har i dag en mängd uppgifter som ska utföras och polisbristen är stor i Sverige, vilket gör att arbetet hos polisen säkert kan vara mycket ansträngt på flera håll runt om i landet. Det är knappast rimligt att polisen ska tvingas att prioritera och välja mellan att antingen bekämpa den grova brottligheten eller att besiktiga en jaktskyttebana; polisens resurser är begränsade och måste därför alltid användas rätt.

Att då ha besiktningsansvaret på skjutbanor på Polismyndigheten gör ju att polisen får använda resurser till detta i stället för att kunna lägga full kraft och prioritering på att bekämpa den grova brottligheten. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att lägga ansvaret för besiktning av landets skyttebanor på en annan myndighet än polisen?