Fråga 2019/20:1704 Situationen i Belarus

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vitryssland, det som allt oftare kallas för Belarus, klassas av de allra flesta som Europas sista diktatur, med all rätt. Trots att demokratiutvecklingen i världen och Europa är negativ är det inget annat land på vår kontinent som är som Belarus. President Aleksandr Lukasjenko har innehavt presidentämbetet sedan 1994, och det totalitära landet kännetecknas av sina strikt begränsade mänskliga fri- och rättigheter. 

Att följa landet inför det så kallade valet den 9 augusti i år är därför intressant och oerhört viktigt, med statens brutala nedslag under presidentvalet 2010 färskt i minnet. Val i Belarus karakteriseras dessvärre av våld men också massarresteringar av motkandidater, journalister, oppositionella och så vidare. Vad vi nyligen sett i landet gör att vi påminns om detta; över 200 demonstranter som vädjat om fria val greps nämligen runt om i landet under förgående helg. 

Arresteringar och förtryck mot journalister och oppositionella är illa och säger allt om vad Belarus är för en sovjetstat. Sällan kan detta illustreras så tydligt som när landets regim går så långt att de griper den till synes mest populära presidentkandidaten, Viktor Babaryko (gripen den 18 juni). Utöver honom greps inte helt oväntat även hans son samt en rad andra journalister och politiker, som enligt uppgift dessutom utsätts för misshandel och tortyr i arresten.

Att i detta läge sitta tyst och inte göra något är inte något alternativ.

Av den anledningen önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vad avser ministern att göra för att stödja oppositionen i Belarus och samtidigt sätta press på landets auktoritära regim?