Fråga 2019/20:1703 Turkiska angrepp mot kurder

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För snart 100 år sedan, den 20 augusti 1920, lovade segrarna i första världskriget att kurderna skulle få ett hemland genom Sévresfördraget. Detta var ett löfte som ännu till dags datum inte har uppfyllts, till följd av att idén inte föll väl ut med Osmanska rikets arvtagare, det land vi i dag kallar för Turkiet. Turkiet har sorgligt nog kommit att förbli en stat känd för att systematiskt utsätta det kurdiska folket för olika former av förtryck samtidigt som man inte ens erkänner deras existens.

I dag, när världen är upptagen med den värsta pandemin i modern tid, ser vi hur Turkiet genomför omfattande attacker mot kurder i Turkiet, men även i Irak och Syrien. Vi ser drönarangrepp och artillerield. Vi ser hur man kallblodigt stänger av vattenförsörjningen till desperata civila. Vi ser även hur de turkiska förövarna med allierade trupper tänder eld på kurdiska jordbrukares mark och helt öppet fortsätter med vad som närmast kan beskrivas som etnisk rensning.

Situationen för kurder i områden som illegalt ockuperas av Turkiet eller allierade jihadistgrupper är obeskrivligt vidrig. Kurderna har till skillnad från före ockupationen kommit att bli en liten minoritet i sina egna kvarter då det fyllts på med arabiska och turkmanska bosättare. Kurder utsätts dagligen för systematiskt förtryck i form av våld, hot, rån, kidnappningar eller till och med mord.

Inte minst mot bakgrund av rådande pandemi är Turkiets agerande inte bara etiskt horribelt utan även förödande för hela regionen. Deras fullkomligt oacceptabla handlingar gör att arbetet för att minska risken att covid-19 sprids genom regionens många flyktingläger försvåras. De har med dessa brott mot internationell rätt vidare visat att de fullständigt struntar i den vapenvila som FN kallat till under pandemin.

De kurder som nu utsätts sågs för bara några år sedan som hjältar av omvärlden efter sin framgångsrika och hjältemodiga kamp mot Islamiska staten. De har dock än en gång svikits, och deras otroliga uppoffringar är som glömda.

Mot bakgrund av ovanstående, och mot bakgrund av att många svenskar har kurdisk bakgrund önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att kalla upp den turkiska ambassadören för samtal om vad som skett eller på annat sätt verka för att Sverige eller EU markerar emot Turkiets attacker mot kurder, inte minst mot bakgrund av rådande pandemi?