Fråga 2019/20:1700 Restriktionerna för mässarrangemang

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Till följd av de restriktioner som följer av coronaviruset är arrangemang med fler än 50 deltagare ej tillåtna. Dock är det stor skillnad på olika sorters möten där fotbollsmatcher, nöjesfält och mässarrangemang bedöms utifrån en annan mall än till exempel varuhus och köpcenter.

Mässarrangemang är ytterst viktiga för stora delar av näringslivet då de årligen genererar affärer för miljardbelopp för de utställande företagen, stora som små. En mässa har dock en helt annan karaktär än ett publikarrangemang. Alla deltagare anländer inte samtidigt och inte heller står eller sitter man tätt tillsammans utan rör sig över stora områden. Arrangören kan därtill göra det möjligt att styra besökarflöden över tid. Till sitt upplägg är således en mässa betydligt mer likt ett köpcenter än en festival.

Även med bibehållen respekt för att begränsa smittspridningen finns det således möjligheter att genomföra mässarrangemang på ett säkert sätt som samtidigt uppfyller myndigheternas krav på social distansering. Dock är detta i praktiken inte möjligt i dag då mässor begränsas av samma restriktioner som gäller för nöjesfält och publika idrottsevenemang. En förändring av restriktionerna för mässarrangemang skulle vara till stort gagn för de tiotusentals företag som årligen ser en stor del av sina intäkter komma därifrån.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att i närtid ompröva bedömningsgrunderna för begränsningar av mässarrangemang såsom att likställa dem med köpcenter eller vidta några andra åtgärder som kan underlätta för att mässverksamheten ska kunna återupptas i Sverige?