Fråga 2019/20:1698 Stöd till flygplatsen i Ängelholm

av Hans Wallmark (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I ett svar till undertecknad på fråga 2019/20:1572 som handlar specifikt om Nordvästskånes flygplats belägen i Ängelholm hänvisar infrastrukturminister Tomas Eneroth till generella bidrag till landets alla kommuner och regioner.

Utöver det har regeringen med budgetsamverkande partier beslutat om ett ganska omfattande stödpaket till flyget i form av statliga Swedavia och 100 miljoner kronor i stöd till regionala flygplatser. Det senare fördelas dock bara till tidigare mottagare. Ängelholm som före pandemin var en välskött privatägd flygplats har inte varit i behov av finansiellt underhåll. Coronakrisen har dock påverkat här som i resten av landet. Det är också anledningen till att ett antal kommuner (Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Båstad, Bjuv, Klippan och Perstorp) axlar ett stort ansvar för regionen genom att från den 1 september gå in som ägare i verksamheten. Intresse och engagemang från statens sida gentemot Ängelholms flygplats – på samma sätt som uppvisats med de direkt fördelade miljonerna till ett antal flygplatser – hade varit värdefullt och i linje med den retorik det getts uttryck för.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att direkt ge någon form av riktat stöd till flygplatsen i Ängelholm nu när sju kommuner axlar ett stort ansvar för regionen genom att säkra verksamheten?