Fråga 2019/20:1697 Mobila fotostationer för utlandssvenskar i USA

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utlandssvenskar är en viktig och värdefull grupp för vårt land. Under de senaste decennierna har svenska medborgare i allt större utsträckning valt att arbeta eller studera utomlands. De flesta återvänder till Sverige efter en kortare tid, men åtskilliga bor i flera år i andra länder. I dag räknar man med att fler än 400 000 svenskar finns stadigvarande utomlands. Det är dessutom en växande grupp.

De många utlandssvenskarna är ofta utmärkta representanter och ambassadörer för vårt land, och de bidrar i förlängningen till att vi i Sverige får ta del av de viktiga förändringar och erfarenheter som formas i vår omvärld. Pass och nationella id-handlingar är centrala dokument för svenskar bosatta utomlands och deras familjer. Många gånger är visum och arbetstillstånd kopplade till dessa svenska dokument. I USA har det funnits en service med mobila passmaskiner för att ge service utanför Washington DC och New York.

USA är ett stort land och nu dessutom särskilt drabbat av pandemin vilket gör resande inom landet extra vanskligt. Den som inte kan förnya pass riskerar att stå inför stora problem och svårigheter. Enligt uppgift har de mobila fotostationer som tillhandahållits UD drabbats av omfattande tekniska problem. Trots ett genomgripande felsökningsarbete av interna komponenter/program och uppkoppling mot externa system i Sverige, samt med beaktande av säkerhetskrav för passhantering, uppges det inte varit möjligt att lösa problemen. Ansökan om svenska pass eller nationella id-kort kommer därmed inte längre att kunna erbjudas med de mobila fotostationerna.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser utrikesministern att se till att UD erbjuder service med mobila fotostationer så att utlandssvenskar i USA inte är dömda att ordna pass och nationella id-handlingar i Washington DC eller New York?