Fråga 2019/20:1689 Världshälsoorganisationens kritik mot Sverige

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges internationella rykte fortsätter att försämras med anledning av covid-19 och vår hantering av smittspridningen. Världshälsoorganisationen (WHO) har nu pekat ut Sverige som ett särskilt riskland vad det gäller smittspridning, tillsammans med följande tio länder; Ukraina, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Albanien, Kazakstan, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Moldavien och Armenien.

Den svenska strategin ifrågasätts på internationell nivå och de höga dödstalen står ut kraftigt, inte minst i jämförelse med våra nordiska grannländer. Världshälsoorganisationen menar att det finns en överliggande risk att hälso- och sjukvården pressas till bristningsgränsen närmare hösten, när även säsongsinfluensan kommer att kräva vårdens resurser. I stället för att ta till mer restriktiva åtgärder och verka förebyggande har Sverige lättat på restriktionerna till sommaren. Dödstalen fortsätter att öka, och eftergifterna av dessa lättnader kan bli en svår konsekvens att möta till hösten.

Världshälsoorganisationen särskilda varning gällande hög smittspridning i Sverige är givetvis allvarlig och bristen på tydlig statistik saknas eftersom masstestningen i landets regioner har kommit igång i ett så pass sent skede.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren: 

 

Hur ser regeringen på Världshälsoorganisationens varning, där Sverige tydligt pekas ut som ett särskilt riskland, och vilka eventuella åtgärder anser ministern vara aktuella med anledning av detta?