Fråga 2019/20:1662 Våld mot barn och kvinnor i spåren av coronakrisen

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Det finns uppgifter från flera länder om att våld mot kvinnor och barn har ökat markant under coronakrisen. FN:s generalsekreterare António Guterres hävdar att kvinnors utsatthet ökar i spåren av den coronakris som nu råder. Därför uppmanade FN-chefen medlemsländerna att inkludera skydd för kvinnor i sina nationella handlingsplaner mot epidemin.

När familjer blir isolerade i hemmet så ökar risken för mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuellt våld mot barn. Runt om i landet så ökar trycket på barn- och ungdomsjourer, kvinnojourer och kriscentrum.

Fler kvinnor och barn kommer att behöva stöd och skydd som en konsekvens av covid-19-epidemin, och samhället behöver förbereda sig för det. För flickor och kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck kan situationen bli värre då skolan och jobbet kan ha varit en fristad för dem.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att öka stödet för de utsatta barnen och kvinnorna i och med coronakrisen, och kommer statsrådet och regeringen att tillsätta några nationella riktlinjer för kommunerna att förhålla sig till för att hjälpa de utsatta barnen och kvinnorna i och med coronakrisen?