Fråga 2019/20:1650 Hbtq-personers mänskliga rättigheter i Egypten

av Arman Teimouri (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Enligt Amnesty Internationals chef för Mellanöstern ser vi en katastrofal försämring av mänskliga rättigheter i Egypten. Human Rights Watch har sett en ökning av trakasserier av hbtq-personer sedan president Abdul Fattah al-Sisi kom till makten 2013.

Bara under 2019 arresterades uppemot 100 personer på grund av kopplingar till hbtq-communityt, enligt Rights Africa. Antingen iscensätter polisen fejkade dejter via appar eller så tar man folk på gatan.

Den oroande utvecklingen finns i många länder. Såväl fängelsestraff för individer som förbud mot opinionsbildning i hbtq-frågor sker i många länder. Sverige ska aldrig ducka för atts tå upp för våra grundläggande värderingar.

Liberalerna har sedan många år drivit på för att ett tydligt hbtq-perspektiv ska inkluderas i bistånds- och utrikespolitiken. Därför ser vi positivt på att mänskliga rättigheter för hbtq-personer de senaste åren i ökad utsträckning har inbegripits i de svenska samarbetsstrategierna på biståndsområdet.

Men det räcker inte med diplomatiska strategier. Nu måste egyptiska hbtq-personer märka att vi står på deras sida. Militärstyren, diktatorer eller fundamentalister ska inte få stå oemotsagda.

Ett sätt att göra detta är att hissa regnbågsflaggan vid svenska ambassaden i Kairo. Då visar svenska ambassaden att Sverige är ett land där alla människor har rätt att visa sin kärlek öppet. Om Egypten är öppet för europeiskt stöd kan man också vara öppet för våra grundläggande värderingar. Vi ska i alla lägen vara en röst för frihet och för de som inte hörs.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att uppmana Sveriges ambassad i Egypten att hissa regnbågsflaggan?