Fråga 2019/20:1649 Sveriges hantering av covid-19

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Torsdagen den 18 juni 2020 sändes en intervju med utrikesminister Ann Linde i Deutsche Welles program Conflict Zone. Under den nästan halvtimme långa intervjun pressades statsrådet på svar om Sveriges höga dödstal i covid-19 och om regeringen hade missbedömt coronastrategin. Statsrådet har fått kritik från flera håll för denna intervju. Många har ifrågasatt hennes insats då hon sågs som arrogant och okunnig när hon skulle svara på om den svenska regeringen hade missbedömt sin strategi. Att Sveriges utrikesminister beter sig så ser självklart inte bra ut.

Sverige är det land som har drabbats hårdast i Skandinavien. Hittills har över 5 000 personer dött i covid-19 i Sverige, vilket är avsevärt fler än i våra fem nordiska grannländer där det totalt handlar om runt 1 000 personer. I intervjun kommenterade statsrådet siffrorna med att säga att jämförelser med andra länder inte ska göras och att de höga dödstalen inte skulle skyllas på att man inte stängt ned landet lika strikt som övriga europeiska länder gjort.

Ann Linde erkände visserligen att regeringen har misslyckats med smittspridningen inom äldreomsorgen; det var ”olyckligt”, sa hon. Men samtidigt hävdade utrikesministern att problemen främst fanns inom privata äldreboenden och att de anställda hade gått till jobbet med sjukdomssymtom.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad menar ministern med sitt uttalande om de vårdanställdas ansvar för smittspridningen av covid-19  inom äldreomsorgen?