Fråga 2019/20:1648 Uppdrag till Folkhälsomyndigheten

av Ulrika Heindorff (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 30 mars beslutade regeringen om ett besöksförbud på samtliga av landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet trädde i kraft den 1 april.

Den 17 juni förlängde regeringen besöksförbudet. I samband med detta beslut gav regeringen länsstyrelserna i uppdrag att samordna lägesbilder av kommunernas bedömningar av eventuell risk för social problematik och utsatthet med anledning av konsekvenser av coronapandemin. Kommunernas beskrivning av vidtagna eller planerade åtgärder ska också redogöras för. I uppdragsbeskrivningen står det följande:

”Uppdraget innebär lägesbilder av kommunernas bedömningar av eventuell risk för social problematik och utsatthet med anledning av konsekvenserna av covid-19. Lägesbilderna ska även innefatta av kommunerna planerade eller vidtagna åtgärder som syftar till eller bidrar till att förebygga sådana risker, inte minst i områden med socioekonomiska utmaningar.”

Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet vid två tillfällen, dels så snart det är möjligt efter den första insamlingen, dels efter den andra insamlingen, dock senast den 30 oktober 2020.

Att detta uppdrag ges är bra och verkligen på tiden. Efter drygt två och en halv månad med besöksförbud på särskilda boenden och stora begränsningar för seniorer som bor i egen bostad så kan det antas att detta har en negativ inverkan på det psykiska måendet och att det har ökat den ofrivilliga ensamheten. Längtan efter nära och kära, efter barn och barnbarn, ökad ensamhet och oro, färre aktiviteter och sociala kontakter och kanske sjukdom i covid-19 har bekämpats helt utan stöttning från och närvaro av släkt och vänner.

Folkhälsomyndigheten tog i april månad fram ett material för hur besöksförbud ska tillämpas och när undantag bör ske. Förutom det uppdrag som länsstyrelserna har fått och Folkhälsomyndighetens material om tillämpning av besöksförbud och undantag så borde Folkhälsomyndigheten skyndsamt ta fram ett underlag som kan fungera som inspiration till landet 290 kommuner om vilka åtgärder som nu skyndsamt bör vidtas för att minska konsekvenserna av covid-19 för seniorer, i första hand för de som bor på särskilda boenden men även för de som har stödinsatser i form av hemtjänst eller andra som är över 70 år och kan tänkas lida av ensamhet till följd av coronapandemin. Det kan handla om uppsökande verksamhet eller aktiviteter utomhus på särskilda boenden. Detta material kan inte invänta det uppdraget som länsstyrelserna fått och som ska redovisas den 30 oktober 2020.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern beredd att skyndsamt vidta åtgärder, till exempel att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett underlag, för att det redan under sommaren ska vidtas fler åtgärder i landets 290 kommuner för att minska den ofrivilliga ensamhet och den psykiska ohälsa som med stor sannolikhet har ökat bland seniorer under coronapandemin?