Fråga 2019/20:1645 Terrorklassning av AFA

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det vänsterextrema nätverket Antifascistisk aktions (AFA eller Antifa) övergripande mål är att genom en revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen till förmån för ett statslöst och klasslöst samhälle. Nätverket bekämpar organisationer och personer som de anser är ”fascistiska”, men även myndigheter, företag och förtroendevalda politiker som de anser bidrar till att upprätthålla den nuvarande samhällsordningen. AFA:s aktioner har i många fall varit våldsamma, och organisationen har tagit på sig skulden för bland annat mordbränder, misshandel och hot mot aktörer som ses som motståndare. De anser att våld är en legitim metod att använda för att nå sina mål.

Säkerhetspolisen ser AFA som en av de ledande organisationerna inom vad de kallar den autonoma miljön, vilken utgör ett hot mot delar av det demokratiska statsskickets grundläggande funktioner. AFA har stor förmåga till ordningsstörningar och är ett allvarligt hot mot enskilda individers fri- och rättigheter.

I kölvattnet efter George Floyds död har AFA tillsammans med det rasistiska nätverket Black Lives Matter orkestrerat våldsamma demonstrationer och upplopp både i USA och på andra håll i världen (även i Sverige), där skadegörelser på affärer och byggnader varit enorma och människor misshandlats och dödats. Den amerikanske presidenten Donald Trump har meddelat på Twitter att AFA kommer att terrorstämplas efter de stora kravallerna som pågått i ett trettiotal städer i USA.

Att AFA terrorklassas innebär att federala myndigheter som FBI och ATF ges utökade möjligheter att avsätta resurser för att utreda och lagföra AFA-medlemmar.

På Wikipedia anges en del av de dåd som de tagit på sig i Sverige:

Sverige har tidigare hänvisat till EU:s och FN:s terrorklassning. Det är dock uppenbart att dessa klassningar inte alltid räcker. För att upprätthålla demokratin och friheten är det viktigt att verksamheter som är våldsbejakande och paramilitära kan klassas som terrorism och därmed möta motstånd från samhället på helt andra nivåer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att i likhet med USA terrorklassa Antifascistisk aktion (AFA)?