Fråga 2019/20:1635 Sveriges erkännande av folkmord

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

IS har under flera år brutalt och hänsynslöst mördat, våldtagit, plundrat och förslavat människor som hamnat i dess väg. Många av de grupper som drabbats av IS tillhör samma folk som drabbades under folkmordet i Osmanska riket.

Den 11 mars 2010 fattade riksdagen beslut om att erkänna folkmordet på olika minoriteter i Osmanska riket. Trots detta har regeringen ännu inte gått ut och erkänt folkmordet. Detsamma gäller även folkmordet som utförts av IS. Europarådets parlamentariska församling, Förenta nationerna, Europaparlamentet, en mängd parlamentariker och riksdagar världen över har erkänt folkmorden som drabbat så många människor.

Den turkiska staten vägrar att erkänna folkmorden och har bland annat genom diplomatiska hot försökt förmå andra länder att göra detsamma. Sveriges regering, som påstår sig stå emot våld och extremism, har inte heller erkänt folkmorden, trots riksdagens beslut den 11 mars 2010.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Varför har den svenska regeringen inte erkänt folkmordet i Osmanska riket och IS folkmord, och varför har Sverige inte tydligt markerat mot den turkiska regeringen om erkännandet av dessa folkmord?