Fråga 2019/20:1626 Regeringens plan för Arlanda flygplats

av Maria Stockhaus (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringen har föreslagit ett kapitaltillskott till det statliga bolaget Svedavia som omfattar 3 150 miljoner kronor. Regeringen anför att kapitaltillskottet ska säkra ett statligt flygplansnät med god tillgänglighet i hela landet. Det anses även nödvändigt för att investeringar och underhåll ska kunna göras. Samtidigt gör regeringen bedömningen att Svedavias investeringar och verksamhet bör ses över.

Svedavia gör bedömningen att investeringar, som en följd av pandemin, kommer att ske i en väsentligt lägre takt och i annan ordning och i vissa fall ställas in. Det framgår av den proposition som lagts på riksdagens bord. I ett pressmeddelande meddelar även Svedavia att man i slutet av mars aviserade en översyn av alla investeringar för att prioritera projekt och åtgärder som ökar effektivitet, flexibilitet och service framför kapacitet. Två projekt på Arlanda flygplats som avsåg att tillföra ny kapacitet genom en ny pir och förbättrad bagagehantering pausades därför tills vidare.

Miljöpartiet hävdar dock att regeringen nu sätter stopp för investeringar i Stockholm Arlanda Airport. I Expressen den 15 juni uttryckte partiets klimatpolitiska talesperson att beskedet innebär att Arlanda inte kommer att byggas ut samt att regeringen är överens om att det inte finns behov av ökad kapacitet på Arlanda Airport. I SVT:s Aktuellt uttryckte även Miljöpartiets representant att regeringen anser att det under den närmaste tiden inte finns något behov av investeringar i Arlanda flygplats.

Samtidigt påpekade näringsminister Ibrahim Baylan för SVT den 15 juni att regeringen inte fattat något beslut om att stoppa en utbyggnad av Arlanda flygplats. Den bilden har även bekräftats av regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad är ministerns och regeringens plan för ytterligare investeringar i Arlanda flygplats när krisen avseende spridningen av covid-19 är över?