Fråga 2019/20:1624 Ideella föreningar och interkulturellt lärande

av Robert Hannah (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Ideella, icke vinstdrivande föreningar som Youth For Understanding Sverige (YFU) och AFS Sverige har i över ett halvt sekel erbjudit interkulturell utbildning för unga svenskar genom främst gymnasieutbyten med stora delar av världen och genom att ungdomar från alla världens hörn har fått chansen att studera i Sverige under ett års tid.

Syftet med denna typ av organisationer, som grundades efter världskrigen, är fortfarande lika viktigt att kämpa för i dag: att genom utbyten och möten mellan personer från olika kulturer skapa större respekt, förståelse och samarbete mellan länder.

Coronakrisen har slagit enormt hårt mot ideella föreningar som jobbar med interkulturellt lärande genom gymnasieutbyten. Det är organisationer som bygger på volontärinsatser och som är värda att skydda och försvara. Det är livsdugliga organisationer som om det inte vore för coronakrisen säkerligen kunde ha fortsatt att bidra till interkulturellt lärande i decennier till. Coronakrisen får inte vara slutpunkten för dessa typer av föreningar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilken dialog för regeringen med ideella föreningar som jobbar med interkulturellt lärande under coronakrisen?