Fråga 2019/20:1623 Sveriges bistånd till Unrwa

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Unrwa (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) är FN:s flyktingorgan som bildades för att ta hand om palestinska flyktingar efter att arabländerna förlorade kriget mot Israel 1948. De judiska flyktingarna fick emellertid inte någon större hjälp från omvärlden.

Utöver att Unrwa endast hjälpt de palestinska flyktingarna och inte de judiska så går flyktingstatusen i arv, vilket gör att de palestinska flyktingarna ständigt blir fler. Detta trots att den generation som först fick hjälp av Unrwa dör av ålderdom. Jag anser att det är fel att flyktingstatusen går i arv. Många av palestinierna har flyttat till andra länder och fått nya medborgarskap, men enligt Unrwa klassas de fortfarande som flyktingar och får fortsatt stöd.

Samtidigt har Unrwa läromedel i sina skolverksamheter där man uppmanar till jihad, man lär ut våldsbejakande extremism och ett flertal lärare på Unrwas skolor stöder den nazistiska ideologin. Unrwa har även erkänt att deras skolor har använts av beväpnade grupper.

Samtidigt som Sveriges fortsätter att vara en stor biståndsgivare till Unrwa så fryser andra länder sitt bistånd till organisationen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Varför fortsätter den svenska regeringen att ge finansiellt bistånd till Unrwa som lär ut våldsbejakande extremism samt ger flyktingstatusen i arv?