Fråga 2019/20:1614 Infrastrukturen i Lysekil och Fyrbodal

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Måndagen den 15 juni kom det efterlängtade beskedet från Mark- och miljööverdomstolen där Preems utbyggnadsplaner godkändes. Domstolen redogjorde för den lagstiftning som gäller och för att Preems verksamhet ingår i EU:s utsläppsrättshandel. Då regeringen är bunden till samma lagar går det att förutsätta att även regeringen kommer att fatta samma positiva beslut.

I samband med att raffinaderiet då får sin utbyggnad finns anledning att adressera den svaga infrastruktur på de näs där Lysekil ligger.

En utbyggnation av raffinaderiet kommer med dagens infrastrukturella förutsättningar att resultera i fler transporter med lastbil. Det finns därför skäl att efterlysa väg 161 och 162 till att ingå i kommande nationell plan. Båda dessa vägar behöver rustas upp för att förbättra Lysekils möjligheter att utvecklas. Det finns också anledning att efterlysa ett helhetsgrepp för järnvägen i den kommande nationella planen för infrastruktur.

Genom en upprustning av Lysekilsbanan, Bohusbanan och järnvägen i Dalsland upp till Karlstad kan man i enlighet med målsättningarna i regeringens godstransportstrategi skapa ett fungerande, sammanhållet järnvägssystem som möjliggör att bland annat Preem kan överföra godstransporter från väg till järnväg.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer regeringen att i kommande nationella plan ta ett helhetsgrepp över infrastrukturen i Lysekil och Fyrbodal?