Fråga 2019/20:1612 En fängelseetablering i Åmål

av Magnus Jacobsson (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Beläggningen på kriminalvårdens anstalter och häkten är mycket hög. Siffrorna just nu visar på runt 99 procents beläggning på häkten och 97 procent i anstalt – en situation som väntas bestå. Straffskärpningar, befolkningsökning och brottsutveckling är några faktorer som talar för att antalet intagna de närmaste åren kommer att öka.

Kriminalvården gör själva bedömning att det kommer krävas minst 6 300 anstaltsplatser och 3 200 häktesplatser till 2029. Dessutom räknar man med att behöva ta hänsyn till att minst 500 platser försvinner samma period på grund av renoveringsbehov.

Sverige behöver fler anstaltsplatser. Det finns också flera orter i Sverige som berövats statliga arbeten och bland annat på grund av detta har en hög arbetslöshet. En sådan plats är Åmål. Därför motionerade Kristdemokraterna om att Åmåls kommun ska arbeta aktivt för att en fängelseetablering ska till i Åmål. Kommunfullmäktige biföll motionen med bred enighet, också från Socialdemokraterna. Det lokala stödet är alltså starkt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att Åmål kan vara en plats för en framtida fängelseetablering?