Fråga 2019/20:1607 Turkiets förföljelse av kurder

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kurder är en folkgrupp som främst lever i delar av Iran, Irak, Syrien och Turkiet. Detta tätbefolkade område kallas ofta Kurdistan, men utgör inte någon egentlig internationellt erkänd stat. Totalt finns det ca 35–38 miljoner kurder runt om i världen. Detta gör dem till den största etniska gruppen i världen som formellt saknar ett eget land. Kurderna är ett starkt folk som trots motgångar har lyckats hålla ihop. Av den anledningen bör de så länge de kämpar för demokrati och fred få det stöd de förtjänar från omvärlden och då inte minst från ett land som säger sig vara en humanitär stormakt.

Hur de kurdiska grupperna har klarat sig och utvecklats har berott på vilket land de varit bosatta i, eftersom de i många fall haft helt olika förutsättningar. Den största gruppen kurder bor i Turkiet, där de också haft det svårt efter många års intensiv turkifieringspolitik med tvångsförflyttning, mord och trakasserier som följd. Den turkiska staten använder sina ekonomiska och politiska resurser för att genomföra ett folkmord på det kurdiska folket. Civila massakreras oavsett om de är kvinnor, barn eller äldre. Turkiet har använt alla slags vapen, inklusive kemiska vapen, vid sina folkmord och massakrer.

En stor del av intäkterna från Turkiets turism används av en av de mest brutala diktatorerna i vår tid, Erdoğan, och AKP-MHP för att genomföra detta folkmord. Det största stödet för den turkiska staten för att fortsätta sitt folkmord på kurderna är turistintäkter från utlandet. Turistintäkter används för att massakrera och begå folkmord på kurderna. Dessa turistintäkter är endast möjliga på grund av avtal med europeiska länder. Miljontals euro används för att utan urskillning spilla blod från kurdiska kvinnor, barn och äldre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:


Vad gör regeringen för att hjälpa de utsatta kurderna i Turkiet, och vad tänker regeringen göra för att tydligt markera mot den turkiska regeringens aggressioner mot det kurdiska folket?