Fråga 2019/20:1606 Åtgärder för minskad prostitution

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt en kartläggning som gjorts av Länsstyrelsen i Jämtland har prostitutionen blivit utbredd i Jämtlands och Västernorrlands län. Via internet annonserar personer ut att de vill sälja sex men även att de vill köpa sex. Kartläggningen visar att nästan 1 500 män annonserar öppet att de vill köpa sex, och de begår därmed en brottslig handling. Den 1 januari 1999 trädde nämligen den nya sexköpslagen i kraft. Den innebar att det blev förbjudet att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja. Ett förbud även mot försäljning av sex skulle skapa mera realistiska förutsättningar att arbeta mot prostitutionen.

Att köpa tillgång till en annan människas kropp handlar om makt, oftast mäns makt över kvinnor. Prostitutionen och människohandeln har även tydliga kopplingar till finansieringen av den organiserade brottsligheten.

Prostitution utgör ett allvarligt hinder för jämställdheten och går inte att förena med kravet på mänskliga rättigheter för alla. Sverige måste bli bättre på att bekämpa prostitution och människohandel och med att se till att ha fungerande insatser för att hjälpa de personer som utnyttjas i prostitution.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att tillsätta en lag som gör det olagligt att sälja sex, och vad avser regeringen att göra ytterligare för att minska prostitutionen och hjälpa de drabbade i Sverige?