Fråga 2019/20:1588 Flygtrafikledningstjänsterna och statens stöd

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att ersätta Luftfartsverket (LFV) med 900 miljoner kronor för affärsverkets stora intäktsbortfall inom flygtrafikledningen till följd av den rådande pandemin. Det är välkommet att regeringen nu aviserar ett riktat stödpaket för upprätthållandet av viktig flyginfrastruktur. 

I Sverige finns det dock flygtrafikledning i både offentlig och privat regi. Därför måste utformandet av stödpaket och krisåtgärder omfatta alla aktörer på marknaden på samma sätt för att inte snedvrida konkurrensen. Många av de regionala flygplatser som regeringen vill rädda runt om i landet har dessutom flygkontrolltorn som bemannas, inte av LFV, utan av ett privat företag.

Även dessa företag finanserias upp till 75 procent genom avgifter, precis som LFV. Sedan tidigt i våras betalas det inte längre ut någon ersättning alls från flygbolagens avgifter, och trafiken har minskat med mellan 90 och 99 procent. Samtliga flygtrafikledningsaktörer är drabbade på samma sätt.

Situationen är inte hållbar. Utan åtgärder riskeras långvariga driftsstopp på många av landets flygplatser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur kommer ministern och regeringen att säkerställa att alla flygtrafikledningstjänster i Sverige får ta del av stödpaketet?