Fråga 2019/20:1584 En svensk vätgasstrategi

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Europa är i dag ledande inom området vätgas, och produktionen av vätgas kan bli ett verktyg för en omstart av ekonomin efter coronapandemin. Vätgas kan användas inom tung industri, som fordonsbränsle och inte minst för att lagra överskottsenergi. En av dess stora fördelar är möjligheterna till lagring av stora mängder energi. En stor utmaning för teknikens framgång i Sverige är bristen på tankstationer. Vem vågar köpa en bil om det inte går att tanka den?

Andra länder gör avsevärt mer än Sverige. I exempelvis Tyskland har man tidigare initierat planer på hundratals tankstationer de kommande åren, och stora industriländer som Sydkorea och Japan med stora bilproducenter gör enorma satsningar. Nyligen undertecknade Tysklands förbundskansler Angela Merkel en miljösatsning där en vätgasstrategi ingår. Enligt vätgasstrategins paragrafer som presenterats utlovade regeringen en "expressplan", vilket nu ska implementeras. 7 miljarder euro satsas i form av marknadslanseringar av vätgassatsningar i Tyskland, och ytterligare 2 miljarder euro till utvecklingen av internationella samverkansprojekt.

Förra sommaren undertecknade Sverige den vätgasdeklaration som Österrike presenterade under sitt ordförandeskap. Sverigedemokraterna ser vätgasens potential och välkomnade undertecknandet av deklarationen, även om den i sig inte innebär några åtaganden.

Även om Vätgascenter på KTH glädjande nu tilldelas 50 miljoner kronor av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) ser jag en risk att Sverige hamnar efter gällande vätgastekniken. Detta då den infrastruktur som behövs för att vätgasen ska slå igenom på vägarna inte kommer att bli av. Det är uppenbart att det finns ett behov av ett stärkt arbete mellan flera olika aktörer, av ekonomiskt stöd till tekniken och av samordning i en vätgasstrategi med exempelvis ett tydligt mål att bygga ut infrastrukturen i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är statsrådet beredd att ta initiativ till en vätgasstrategi med tydliga mål för Sverige?