Fråga 2019/20:1580 Bristen på veterinärer

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Bristen på veterinärer är stor och brukar dessvärre bli ännu större sommartid. Enligt en artikel i Veterinärmagazinet den 26 februari var det 117 EU-medborgare som förra året ansökte om tillstånd för tillfällig yrkesutövning som veterinär.

Att rekrytera utländska veterinärer är förstås en lösning så länge vi själva saknar kompetensen, men det kan inte vara hållbart i längden. Ett problem med de utländska veterinärerna är dessutom att de inte kan verka helt självständigt eftersom de till exempel inte får föra journalanteckningar på engelska. Detta är inte tillåtet i dag och blir därmed ett hinder i deras tjänsteutövning och framför allt hopplöst ineffektivt. Dessutom har utländska läkare rätt till detta. Det känns därför märkligt att det ställs högre krav på behöriga som vårdar djur än det gör på de som vårdar människor. Detta är en fråga som undertecknad tidigare har uppmärksammat statsrådet på, dock utan att statsrådet har agerat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

Vilka är skälen till att statsrådet inte verkar för att utländska veterinärer som arbetar tillfälligt i Sverige får föra journalanteckningar på engelska, och hur planerar statsrådet att avhjälpa bristen på veterinärer?